İsmet GEDİK
Bilgiyle Oluşumlar (Bölüm 9/16)
Geleneklerimiz ne zaman bozulmaya
başladı?
Grafikte insanlığın kültürel gelişimi gösterilmiştir. Görüldüğü üzer 4 bin yıl öncesine kadar hızlı bir gelişim vardır. Sonra bu ivme düşmüştür. Nedeni biraz sonra açıklanacaktır.
Şekilde insanlığın kültürel gelişim hızının 4.500 yıl öncesine kadar yüksek olduğu ve ondan sonra düştüğü, bunun nedeninin de “hizmet alış-verişlerine dayalı ortak yaşam” sisteminden, “Efendi-uşak ilişkili tepeden yönetim”e geçilmiş olması olduğu belirtilir.
Anadolu’da 4 bin yıl öncelerine kadar HÖYÜK kültürü vardır. Tüm evler birbirinin aynıdır ve birbirleriyle iç-içe, yan-yanadır. Kral gibi özel kişilere ait hiçbir iz yoktur. Ama 4-5 bin yıl sonraları yerleşim alanlarında kral sarayları, mabet gibi özel mekanlar ortaya çıkmaya başlar, Örn. Kültepe.
Sümerlerce Tepeden yönetimli DEVLET sisteminin ortaya çıkmasıyla, insanlık tabana dayanan karşılıklı etkileşimlerle (hizmet-alış-verişleriyle) değil, tepedeki bir ilahi gücün desteklediğine inanılan kişilerce yönetilmeye alıştırılmışlardır. Kazandıklarını tepedekilere vererek, kulluk fermanlarını imzalamışlardır.
Toplum hayatı tepedeki birileri tarafından sahiplenilince, toplumlar yozlaşmaya başlamıştır
Halk topluma sahip çıkmamış,
Kamu malları hor kullanılmaya başlanmış,
Tepedekilere yağcılık-yalakalık yaygınlaşmış,
Halk bilgisiz bırakıldığından verimli üretim durmuş,
İnsanlar arası dayanışma ve komşuluk ruhu kaybolmuş, komşular birbirlerine yabancılaşmışlar,
Hak ve hukuk sistemi tepedekiler lehine işlemiş, halk sisteme düşman edilmiş,
“Devletin malı deniz, yemeyen keriz” sistemi oluşmuş.
Yani günümüz toplumlarında görülen tüm toplumsal hastalıkların ortaya çıkış nedeni, “Devlet” denilen tepeye bağımlı hayat görüşünün ortaya çıkarılması olmuştur.
Devlet sisteminde sahiplik ve yönetme tepedeki bir efendidedir. O insanıyla, hayvanıyla, taşı-toprağıyla herşeyin sahibidir.
Bunun böyle olduğunu şu tarihsel olay net bir şekilde gösterir. Büyük İskender, MÖ. 334de Makedonya’dan sefere çıkar, MÖ 333de Anadolu’yu, MÖ. 332de Mısır’ı, MÖ.331de Irakı, MÖ 330da İran’ı, MÖ. 329da Türkmenistan-Afganistan’ı, fethedip, MÖ. 326da Hindistan’a girer. Bir kral, bu kadar kısa zamanda (8 yılda), bu kadar geniş ülkeleri nasıl fetheder?
Çünkü toplumun sahibi tepedeki bir hanedandır. Hanedanlığı zapt eden onun ülkesinin de sahibi olmaktadır.
Yani insanlık 4 bin yıldan beri zombileşmeye uğratılmaktadır.
(Devamı var.)
Filed under: -Prof. Dr. İsmet GEDİK |
Bir Cevap Yazın